January 12, 2015

9 ciri-ciri MLM berlandaskan syariah

Assalamulaikum..

Malam yang indah nie suka untuk huda kongsikan kenapa huda pilih Shaklee sebagai side income keluarga huda..padahal banyak lagi kan Multi Level Marketing (MLM) di Malaysia nie..sebelum kahwin dulu time zaman muda remaja, ade laa 2-3 MLM yang huda dah pernah join..ada yang bermodalkan minimum RM500..nak dapat duit kena cari 2orang bawah kita..pulun laa cari orang time tu..tertipu laa bila upline cakap system nie berlandaskan syariah..time tu b*d*h..orang cakap apa percaya..tak selidik pun dulu..ada laa dapat untung sikit..insaf2..rasa tak berkat guna duit dari situ T_T

Dengan Shaklee, huda tak pernah pun ada niat nak buat bisnes..trauma..takmau dah kena tipu..dulu takpa laa kalau kena tipu..menyusahkan hidup sendiri jer..tapi sekarang bila dah ada keluarga sendiri, kena laa lebih berjaga2..memang beli Shaklee untuk consume sendiri je...2 bulan lepas tu baru register jadi SID..time tu tak pikir gak nak buat bisnes..join sebab nak dapat harga ahli jer..lagipun modal rm65 seumur hidup..murah kan? Hehe j0m j0in Shaklee

Lepas daftar, bila pertama kali dapat BONUS dari Shaklee memang eksited..time tu takde through online banking..semua dapat cheque..padahal time tu dapat RM3* jer..sikit jer kan..tapi rasa syok laa pulak..bukannya aku berniaga pun, guna sendiri jer..boleh dapat bonus jugak..lepas tu mula laa me rajinkan diri men google pasal bisnes Shaklee nie..bukan apa nak tau apa maksud “MLM yang mengikut garis panduan syariah”..Alhamdulillah sekarang baru huda paham..

OK..meh huda nak kongsi sikit faktor-faktor penting yang kita WAJIB tahu dan paham join MLM
*diolah dari Shariah dalam MLM*

1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).

2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah.

3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.

4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).

5. Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya. Ini kerana dibimbangi ia mirip paksaan belian. Namun jika syarikat meletakkan syarat JUALAN MINIMA untuk memperolehi komisyen kumpulan dan sebagainya,  ia mungkin dibenarkan dengan syarat ia dibuat atas asas ju'alah. Untuk itu, syarat dan rukun jua'alah mestilah dipastikan sempurna.6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha.Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?.

7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya.Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.

8. Mempersembahkan system komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.

9. Menstruktur plan pemasaran di antara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkonsgian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi.

Jadi, selepas huda baca semua nie, huda yakin Shaklee nie adalah sebuah syarikat yang telus dari segi semua aspek..LANGSUNG TAKDE KERAGUAAN mengenai cara mengira komisyen, produk2 yang dijual dan juga tak pernah ada paksaan..dalam Shaklee, sapa buat, dia laa yang dapat..sebab tu ramai jer yang ‘anak-anak’ Shaklee mereka rank lebih tinggi..ada sampai ‘cucu’ lagi up pun ada..kenapa? sebab dia tak rajin ! *kena batang hidung sendiri* hukhuk :’(

Tiada paksaan dalam berbisnes Shaklee..
Syarikat yang telus dari segi semua aspek..
Produk-produknya yang berkualiti..
Ingat Shaklee, ingat laa Huda J


***********
Rakan Shaklee anda ~
Huda 013 4808286
Facebook Nurulhuda Azmi

No comments:

Post a Comment