November 18, 2014

Aku dan Hemorrhoids


Sapa tau apa tu hemorrhoids?

Hemerroids atau dikenali sebagai buasir adalah sejenis penyakit yang berkaitan pembengkakan pada vena yg terletak di bahagian rektum atau dubur. . Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau 'memberi' dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya sewaktu meneran.

Ada tak yg pernah kena sakit nie? Hehe

Saya ! Huda tak malu mengaku ada sakit nie..buat ape nk malu...huda rasa ramai yg ade sakit nie sbnrnye..just serious dgn tak serious jer..bila tak serious, tak kesah laa kan...huda dulu2 pun camtu gak..tp huda dpt kesedaran & sakit jadi kronik time praktikal kt Bintulu pada tahun 2007...dah laa jauh dgn family time nie, hanya mampu berdoa jer...Alhamdulillah ade family nono yg baik hati yg sentiasa care pasal sakit huda nie..bawa p klinik..termasuk laa housemate kt sana...concern food2 yg huda makan...terima kasih semua ! (bajet depa baca blog nie...hahaha)

Time awl2 sakit dulu huda tercari2 gak apa laa punca sakit nie...istimewa nye aku de sakit nie..huhu..nak tau punca2 sakit nie?
  •  Sentiasa duduk
  • Meneran (ketika najis keras atau sembelit
  • Cirit-birit
  •  Duduk mencangkung di dalam tandas terlalu lama
  •  Batuk yang teruk
  •  Bersalin
  •  Mengangkat berat
Haaa patut la kena sakit nie...boleh dikatakan sume huda buat...padan muka ! >.<

Nak tau simpton2 awal sakit nie?
Mula2 korang akan rasa pedih atau gatal kt area dubur korang...akn dpt rasa mcm ada gumpalan2 kt situ...bila dh teruk, akn keluar darah merah cerah semasa / selepas buang air besar..

Hemorrhoids nie ada banyak jenis ker?

Kalau korang nak tau, ade 2 jenis buasir tau – Internal & External...yg huda tau internal x sakit sgt...yer laa dah name pun internal...dok jer kt dlm diam2..tu yg x sakit sgt...tp bila dh smpai tahap external tu mmg menyakitkan la...bila dh sakit nie, efek2 akn buat kita rasa down, moody...nak duduk lelama pun tak leh...tdo kena mengiring..sume benda buat x kena laa (from my own experience yer...)

Time kena kt bintulu ritu, time raya puasa (kami berempat x balik semenanjung..bajet dok overc laa kan...boleh bagi salam perantaaun..hehe), kami folo wan (boypren azie..skrg dh jd laki dia dah) balik beraya kuching...huda tau jarak jauh btu - kuch di mana 9 – 10 jam perjalanan kalau naik keta...tp huda x bajet laa jalan super duper kronik...time tu dh la buasir yg tahap tak ter ucap...dok plak dlm kete lama2, mmg tahan jer laa..kalau tak ikut kena dok umah sesorg..huhu

Rawatan?
Pelbagai jenis rawatan huda dh cuba tau...penjagaan sendiri, huda akn sentiasa pastikan bdn huda cukup serat...mkn buah2an..minum air byk2..time kt bintulu dulu huda ade amek Daflon utk membantu pengecutan buasir...ubat tahan sakit semestinya laa ade...ubt suppository (anucare) atau ubat peluru dimasukkn ke dubur untuk melembutkan najis....doc pun ade bg krim utk di sapu di bahagian dubur supaya dpt mengurangkn gatal2 kt area situ...time sakit teruk kt sana, huda ade jugak cuba rendam dlm air suam selama 10 – 15 min..guna baby bath tab jer tau ! heheheh..tak malu dh time tu p beli bath tab tu..

Blk dari bintulu, huda p check up kt hosp...dpt date utk minor operation kt hosp ipoh..tp huda takut...x pi pun ! balik penang, arwah mak abah bawa p jumpa Pakar Buasir..huda pun tak tau kenapa time nie huda lg percaya akan rawatan traditional...lagi percaya akan tabib cina...tp jgn isau yer, sblm decide p situ huda dh google2 psl tempat nie...insyaAllah ok sbb tabib nie bkn tipu punyer...ade dpt sijil p’ikhtirafan...terkejut bila 1st time huda masuk klinik tu...ade gambo2 buasir yg lebih kronik..ade tu saiz sebesar bola pingpong ! cmne laaa org tu bole tahan kan...tak leh nk imagine kehidupan die..huhu

*tempat rawatan* 

rawatan kt situ, 3 hari jer...tabib tu kata die buat utk external jer..internal tu selagi tak memudaratkan, takpe...huda tak pasti apa yg dia buat, tp apa yg huda tau day 1 tu die ade ikat something kot kt buasir tu..bila hari ke 3, luruh sendiri isi tu..sakit? biasa jer kot..time awl2 jer pedih...mesti ade yg pelik huda nie tak malu ke laki cina tua buatkan...hahaha...jgn isau yer kwn2, sepanjng rawatan tu, arwah mak huda bersama huda...dh semua rawatan yg ade sentuhan , wife kpd tabib tu yg akn lakukan utk pesakit wanita..kos rawatan lebih kurang rm 1000 gak...

Alhamdulilah lepas rawtan tu, huda dh tak suffer..pesan tabib tu, jaga pemakanan..pantang mkn daging sbb panas..bila panas, trigger sakit tu utk mai blk...bykkn makan buah2an & sayur2an..tapi sakit tu ada balik time huda pregnant...kn biasa dgr ibu2 hamil akn ade buasir...huda laa salah sorang nye..yg internal ter’keluar’ jd external..berulang laa kembali kesakitan tu...hukhuk..yg paling parah tak tertahan sakit time perjalanan dr tganu ke penang..biasa laa jalan jammed musim raya..tambah2 lg area kelate..dr 9 jam perjalanan, jadi 12 jam..bayangkn huda dok dlm kete camne...mengerang jer...drh pun kuo byk T_T sebab skt nie juga laa time bersalin doc x bg push byk2 kali...isau usus terkeluar..tu yg kena vacuum skit nk bg kepala muiz keluar sikit..hehe

Lepas bersalin, sakit tetap sakit...sampai la skrg...sakit tu susah nk describe..tak boleh nk sembuh..kita hanya mampu control jer..huda still ade external hemorrhoids tu...sbb dah biasa, dh tak kesah...lepas deliver huda ade gak plan nk p buang sekali lg kt tabib tu, tp di sebabkn huda bfeed, cina tu nasihatkn hold dulu...so  bertahan jer laa...

Tapi tu dulu sblm huda berkenalan dgn Shaklee yer...skrg huda dh jupe supplements yg dapat membantu utk merawat skt huda nie..sejak consume SET BUASIR Shaklee, tak perlu dh p amek ubat tahan sakit kt sensei tu...Alhamdulillah semua dgn izin Allah...sembelit dh tak mcm dulu..yg penting huda hanya perlu displinkan diri jer..yg best nye vitamin2 yg huda mkn utk sakit nie, ade banyak lg kelebihan lain tau..so xde laa focus utk sakit nie jer...tu yg kdg2 huda rasa huda TAMAK nie..semua nk bolot...tp nak buat camne, tu laa salah satu KEISTIMEWAAN Shaklee..

Nnt huda cite details psl set tu yer...stay tuneeeeeeeedddddddddd.....


8 comments:

  1. sha pun ada kegatalan pada dubur... puas dah cuci guna sabun antibact semua.... kalau kena kegatalan tu rasa nak maki je -_- tapi harini sihat lak....

    erkkk tanda2 awal ke ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. huda paham sangat2 perasaan bila gatal tu....salah satu tanda sakit nie, gatal laa..ade rasa susah nk buang air besar x..hehe

      Delete
  2. liz dah follow. jemput follow blog liz jg ye.. liz ada mkn vit c shaklee www.liylizyusof.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. t.kasih sudi singgah blog huda...done follow ur blog :)

      psst: boleh try buat masker vit c tu..

      Delete
  3. Thnx sbb sharing benda nih. Cayalahh. Sial lh penyakit buasir nih. Selama 22 thun baru skali nih trjadi buasir kpd sy,sbb trlampau duduk lama sgt kot. Haihh..first tu ingt bisul sbb tak penah tengok pun benda nih..tp bila gi klinik panel dy ckp buasir. Mananya tak happy..happy gila sbb bkn bisul. Hahaha
    Okey. So psl tabib tu, sekarang nih ade lg x yg buat mcm tu akak rasa ? Tk kisah lh dkt mane2 pun.

    ReplyDelete