December 20, 2014

7 sebab vitamin KURANG BERKESAN

 Assalamualaikum..

lama huda menyepi kan..huda ada jer..bw pun ade jer..just takde masa nak menulis..banyak benda nak di share kan..tapi masa sangat mencemburui huda..cewaaaaahh..ayat tak boleh blah kan..hahaha

Alhamdulillah I had successfully participated two conferences this month..total conference yang join tahun 2014 adalah tiga..next year insyaAllah target lagi dua..nak p oversea plak..doakan supervisor approved ek :)

even huda tak menulis kat sini, kedai online Shaklee huda berjalan seperti biasa..ramai yang tak lepaskan peluang grab promosi bulan nie..majoriti beli double promotion vitamin C dan vitamin E..yer laa, sume nak cantik kan..2 botol nie, harga tak sampai RM 200 pun..tahan pun berbulan2..sapa yang tak nak kan? yang repeat order pun ramai..

haishh panjang plak huda berceloteh kan..tujuan asal menulis nak sharing pasal penyebab vitamin kurang beri kesan...tak kesah laa korang makan vitamin brand apa2 pun..korang patut baca post nie sampai habis tau..


TUJUH punca vitamin kurang beri kesan pada badan
==============================================
  • KURANG MINUM AIR KOSONG 


air manis boleh meningkatkan kepekatan darah dan menyebabkan kegemukan. minum sekurang-kurangnya 2L air kosong sehari supaya penyerapan vitamin lebih baik.




  • MAKAN PELBAGAI JENIS VITAMIN DALAM SATU MASA
huda tahu ramai yang ada penyakit M kan bila nak makan vitamin nie..semua tahu makanan tambahan nie bagus...dah ramai sedar akan pentingnya rawat sebelum sakit..tapi di sebabkan nak senang, ramai yang suka makan semua jenis vitamin dalam satu masa..salah tu !

kalau korang semua nak tau, ada sesetengah vitamin tak sesuai diambil bersama..huda bagi contoh brand shaklee laa ek..alfalfa tak sesuai diambil dalam satu masa dengan vitamun E sebab alfalfa akan ganggu penyerapan vitamin E dan ada jugak vitamin yang tak sesuai diambil bersama dengan sesetengah jenis makanan / minuman..contohnya vitalea tak sesuai diambil dgn ESP atau produk tenusu sbb akan ganggu penyerapan zap besi yg ada dlm vitalea..nak tau lebih lanjut boleh click sini


  • PENGAMBILAN VITAMIN DENGAN UBAT
normal laa kan orang makan ubat dan vitamin dalam satu masa..nak merawat yang dah sakit dan nak mencegah dari sakit tu mai balik..tapi huda suka nak ingatkan kawan2 supaya jarakkan waktu makan vitamin dan ubat tu ye..sebaik2nya2 gap laa 2 jam yer..supaya penyerapan ubat atau vitamin tu lebih optimum..

  • KURANGKAN KAFEIN DALAM DIET SEHARIAN

huda suka sangat minum air berkafein nie #coffeeaddicted..paling suka white coffee..nak suruh huda terus stop memang tak laa kan..huda still minum, tapi huda kurangkan..bukan tiap2 hari minum laa..kalau korang tak leh sangat, wajib minum tiap2 hari, apa yang korang boleh buat, jarakkan masa..jangan plak makan vitamin dengan ayaq kopi tau..memang membazir jer laa vitamin yang masuk dalam badan korang tu..

  • TIDAK MENGAMALKANNYA SETIAP HARI
nak cantik, nak kurus, tapi malas makan..takdak sapa nak dapat tolong dik oooiii..

  • TIDAK MENGIKUT DOS YANG TELAH DICADANGKAN
ikut arahan..jangan berkira nak makan supplemen..sebab nak berjimat, kurangkan dos..tak salah nak save, tapi kena laa pikir keperluan badan..macam huda, kalau makan vitamin C tak cukup sebiji jer..huda kena up kan dos..lain orang lain penerimaan nya kan..

  • TAKUT PADA KRISIS PENYEMBUHAN

nak cantik, tapi bila jerawat tumbuh 2-3 ketul kat muka stop makan..nak kurus, tapi bila kerap ke toilet, penat ulang alik ke jamban, stop makan..kalau korang nak tau, apa2 yang korang rasa tu dinamakan Healing Crisis !! nak paham lagi boleh baca kat healing crisis

nie antara sebab penyebab vitamin kurang bagi kesan kat badan kita..dah tau kan ? pasni kena laa berjaga2 yer..jangan main hentam makan jer..displin sangat2 penting..jangan nak mengelat plak yer..pastu komplen takde efek..huhu..

konklusi nya, kalau nak beli apa2 pun jenis vitamin, pastikan korang beli dari pengedar yang bertauliah..bukan dari pengedar yang hanya nak untung jer..kalau beli kt kedai tu, sebelum bayar tu tanya details..paham betul2 pasal vitamin tu..dan kalau korang nak beli supplemen semulajadi Shaklee, korang boleh beli dengan huda yer..insyaAllah service tip top ! free konsultansi lagi :) 

J0m like FB page huda Healthy Beauty Supplement Shoppe

December 17, 2014

Wordless Wednesday ~ Jaga Waktu Solat ~

Assalamualaikum :)

ihsan dari cik google

jom kita sama2 audit diri..
jaga waktu solat dengan menunaikannya di awal waktu..

December 07, 2014

Roti Bakar Telur Manis Cheese !

Pagi nie huda nak share simple menu untuk kawan2 semua...tadaaaaaaa...


nama di beri ROTI BAKAR TELUR MANIS (RBTM)...nak add cheese ke tak tu optional..

meh nak stori sikit dulu sejarah perkenalan dengan menu nie..
dulu time undergrad, selalu lepak mamak...
time tu favourite mapley - Kedai Ameeth laaa
selain cheese nan ayam tandori, nie lagi 1 kegemaran huda
selalu lepak mapley lepas tension stadi mlm2..
memang perfect laa kalau nak gemok! haha

huda try buat sendiri lepas usha bahan2 yang mamak tu guna

Bahan-bahan :
1 keping roti Gardenia
1 biji telur
2 sudu susu pekat manis
1 keping cheese
Sedikit mentega 

Cara-cara penyediaan :
1. Pecah sebiji telur dalam mangkuk
2. Campur susu pekat manis dan kacau sehingga sebati
3. Tuang ke atas pan yang disapu sedikit dengan mentega
(huda dah penah try tak letak mentega, tapi x cantek tekstur)
4. letak cheese kat atas roti dan tangkup atas telur yang dah masak
5.balut macam korang balut daging beger tu...
6. Siap !


Sekian simple menu dari huda..hehe

1st conference in Dec'14

Assalamualaikum semua..

pagi nie huda bersiaran dari kay el..sebab ade conference kt PWTC...name event yg huda join nie International Symposium on Chemical Engineering (ISche 2014)..tahun nie dah yang ke-27 dah...tapi 1st time buat kat Msia..sebelum2 nie alternate Korea - Japan - Korea - Japan..

Conference kali nie huda bawa family..sebab wiken kan, en husband senang laa sikit nak cuti..pagi jumaat dah gerak ke sini (pagi ke? macam tengah hari jer..hehehe)..singgah ipoh re stock shaklee dulu..smpai Sunway Putra Hotel dalam kul 2.30ptg...huda book superior room without breakfast jer..bulan nie bajet lari sikit...hikhiks..sepatutnya kami2 nie under Green Tech, dapat bilik free...tapi twin laa..tapi huda bawa family, terpaksa laa book sendiri bilik..hihi

lepas check in, masuk bilik WOW! WOW! WOW!...nie confirm bukan superior tapi deluxe...Alhamdulillah syukur...tak kesah pun mana2 pun yang penting ada tempat nak tidoq..nie bukan 1st time kami tak dapat bilik yang kami booking...start dari honeymoon dulu booking deluxe jer..tapi dapat suite..ada bathtub bagai..lepas tu kat Melaka pun camtu..rezeki kami kot kan..

our room

view from balcony *day*

Alhamdulillah ade tempat comei untuk buat keje ;)

view from balcony *night*

hotel nie under renovation...so banyak facilities yang tak available..sian anak soleh tak leh nk p swim..tapi takpe..ade pengubat untuk dia...dari sini boleh tengok train lalu..jenuh gak laa  dok teman die tengok..nak biar die tengok sorang kt balcony, macam tak yakin jer...memang laa macam safety jer..tapi better teman kot...

kalut lari nak tengok tren..hehe

settle registration petang jumaat tu dah bawa dia naik tren..eksited bukan main laa...turun masjid jamek makan burger king..pastu balik semula ke hotel..malam plak ade mini gathering...suke sangat dapat jumpa kawan2 lama - MAS (kawan sejak high school), Zue (housemate yang bersama susah senang) dan Ina (roommate time postgrad before kawen, selalu buat keje gle bersama)...tapi x sempat nak tangkap gambo sekali...dok sembang pasal anak masing2..dengan riuh suara kanak2 riang...nie jer gambo yang ade...before balik COD B complex kat Zue dan Ostematrix kat Ina..tq korang beli dengan Huda :)
kakak sufiya & adik muiz yang banyak tol persamaan

Sabtu pagi2 huda dah p ke PWTC..di sebabkan session huda petang, tolong la committee jaga room..kesian dorang kalut2 tak cukup kakitangan...huda pilih nak jaga room mus present..sebab room tu pasal separation..nak tau sape chairperson? Dr Khalik ! hehe..gerun gak bile setiap presenter die tanya soalan..mostly participants from korea & japan bila present bawa skrip dalam tab or phone...mebi sebab english bukan medium language kat country dorang, bile tanya soalan pun dorang susah sikit nak paham...tapi their works, memang bagus2 !

huda nye slot petang - Special Session...ade 11 presenters dan dari Malaysia (UTP) 2 orang jer..yang lain2 dari KOrea dan Japan..cuak gak laa...dah nama pun special, sampai ade 3 orang chairpersons tau...pastu penuh hall tu...huda bukan cuak pasal nie, tapi rasa segan sebab huda present review paper jer...orang lain semua present tajuk gempak2...Alhamdulillah bila tiba turn huda, semua di permudahkan...ade 2 orang dari audiences tanya soalan..jawab jer..hehe

certificate and tag 

sepatutnya dinner petang tu..start kul 6ptg..memang huda tak pi..lagi pun kawan2 opis pun ramai taknak pi..so kami bawa Muiz naik train lagi..turun kat Bandaraya - makan kat Old Town White Coffee...mood anak teruna tak berapa nak ok, asyik request nak naik 'tren beger'...hahhha...call makcik, tnya ade rumah ke tak..naik train lagi direct ke bandar tun razak..sori syg kita tak dapat naik lagi tren beger...hehe

camni jer laa wiken kami 3 branak...oh yaa, dengar cite net year ISChe nak buat kat JEJU ISLAND! nak piiiiiiiiiiiiii ~~ rasanya time nie tak grad lagi...tahun lepas sepatutnya huda join kat Korea, tapi time tu baru kehilangan arwah mak, huda taknak p..next year doakan Dr Su pilih huda yer..insyaAllah huda tak tolak dah :P











December 02, 2014

Review Big Hero 6

Ingat tak entry huda pasal weekend activities? huda ade janji nak tuleh review pasal muvi BIG HERO 6 kan..ade yang tertunggu2 tak? mesti ade kan..hehe


Kami memang plan lama dah nak bawa Muiz tengok muvi nie...dari bulan october lagi..Muiz pun dok tertunggu2 jer bila mama abah nak bawa dia..hehe..kami p tengok kat Billion S.Iskandar jer..tak perlu p jauh2..dan ticket pun tak perlu nak book awal2..confirm ade kosong! Kikiki :P


Nie budak eksited nak tengok cite ‘big heyo’..dari umah lagi pakai sweater tu..time en husbnd beli tiket, die cakap banyak lagi kosong..kira kami orang terawal gak la..lepak depan cinema makan popcorn dulu..nyum nyum..

sedap yer sayang minum air ais..eh abah Muiz buat ape kat belakang tu :P 
En husband beli couple seat..eh senang plak yer b beli? Ke sebab dorang nampak Muiz? Hehe..dok kerusi berdua nie senang Muiz nak berdiri tengah2 tu..kalau seat biasa, susah dia nak duduk..makin lama makin ramai yang masuk...ramai family laa...eksited!


Review cite? Muiz bag 4.5 bintang dari 5 bintang !!! 

Cite nie mengisahkan Hiro remaja nakal yang teror cipta robot kecil untuk berlawan dan selalu bertaruh di gelanggang. Hiro dan abangnya, Tadashi (handsome banget) yang merupakan pelajar jurusan robotics tinggal dengan makcik depa..after insiden Hiro dan abangnya ditangkap pihak polis (game robot haram), Tadashi ajak adik dia join pertandingan robot yang diadakan di universiti nya..Hiro setuju selepas kagum tengok kecanggihan lab abang dan kawan2 nya..

Tadashi *melting*
Hiro berjaya mencipta microbots dan amat di kagumi oleh semua dan berjaya melayakkan diri masuk ke uni..tapi satu tragedi yang tak diduga telah berlaku after pertandingan tu..berlaku kebakaran dan Tadashi telah masuk ke dalam lab untuk menyelamatkan professor nya..malang tak berbau, tempat tu meletop dan kedua2 tak dapat diselamatkan..

Bermula lah kisah Baymax yang comei dan Hiro mencari punca sebenar kebakaran..Hiro telah mengubah Baymax dari sesuatu yang menjaga kesihatan human menjadi superhero ! Hiro menjumpai makhluk yang telah men’duplicate’ kan mircobatics nya..dengan bantuan rakan2 Tadashi di uni, Hiro telah mengubah masing2 menjadi superhero dengan kehebatan tersendiri...nak tau sapa punya angkara? Better korang tengok sendiri...hehe...ade part sedih ade part kelakor...


Dah abeh tengok baru huda & en husband paham maksud 6..kami ingat cite nie dah no 6..tapi pelik tak pernah dengaq pun cite nie dari 1 -5 tu...last2 baru kami paham ENAM tu mewakili 6 watak superhero...hahaha..*blurr kejap*






December 01, 2014

Pemenang 1st Giveaway ~ Sayang Anak ~

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah berakhir sudah GA yang pertama di blog nie...terima kasih kepada kawan2 blogger yang sudi luangkan masa join 1st Giveaway nie...huda memang tak caya bila tengok list participants..huda kan newbie blogger...mula2 pikir mesti less than 10, sekali closing semalam total 34 ! (mungkin 34 pun sikit bagi otai2 bloggers tapi bagi huda lebih dari cukup)...sayang korang sebab sudi singgah di blog huda nie :D 

Camne pemilihan pemenang? Huda serahkan 100% kepada random dot org...takde pilh kasih kenal atau tak yer..nak tau sapa yang bertuah tu? 



jeng...




jeng...




jeng...



tahniah di ucapkan kepada aznor ibrahim !!! 
anda bakal menerima set sayang anak dari Shaklee yang berharga RM 55 :)

kepada yang lain2, terima kasih sekali yer sudi join..doakan huda dimurahkan rezeki untuk buat lagi GA yer..



November 30, 2014

FINAL CALL !!!

PENGUMUMAN PENGUMUMAN PENGUMUMAN !!!






PANGGILAN TERAKHIR.............



untuk



PROMOSI OMEGA GUARD SHAKLEE DENGAN HARGA YANG MURAH



dan



1st GIVEAWAY ~ SAYANG ANAK ~ by MAMA MUIZ



Masih berbaki LESS THAN 24 HOURS


Rugi tau tak grab last chance nie..
"You must make a CHOICE to take a CHANCE or your life will never CHANGE"


November 29, 2014

1st Giveaway ~ Sayang Anak ~

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum
Alhamdulillah huda diberi kesempatan untuk buat giveaway untuk kawan2 semua
Giveaway pertama di mamamuizlife.blogspot.com ini diberi nama


huda takde sebab utama buat giveaway ini
niat di hati hanya ingin berkongsi pengalaman2 indah sepanjang 11 bulan anak soleh kami consume Shaklee
Sudi-sudikan lah diri semua untuk join yer..
dah tajuk giveaway pun pasal anak, mestilah hadiah ikhlas dari kami sekeluarga adalah  #setsayanganak dari Shaklee yang berharga RM 55 !! :)

Syarat-syaratnya mudah jer........

1. Wajib become my follower mamamuizlife.blogspot.com
2. Rajin2 kan lah like FB page Healthy Beauty Supplement Shop
3. Buat entry bertajuk - 1st GIVEAWAY ~ Sayang Anak ~ by MamaMuiz
4. Tepek banner dan backlink ke entry ini
5. Drop link entry kawan2 di ruang komen di bawah yer sebagai bukti penyertaan..

ITU SAHAJA !! Senang kan....

TAMAT : 11:59pm 30 November 2014

Blogger yg bertuah akan dipilih menggunakan khidmat Random.org. So fair laa kan...

Moh kite beramai-ramai join giveaway nie..
the more the merrier :)

Thanks semua !

pesanan penaja: open to all except SID and not limited only to whom have a kids 
(cewaah...speaking londong sikit..)